Beitsen & passiveren van RVS, aluminium en titaan

ADRUU is gespecialiseerd in beitsen en passiveren van RVS, aluminium en titanen onderdelen.

Voor deze behandelingen heeft Adruu een beits & passiveer lijn in huis. Het proces verbetert en verfraait het oppervlak van RVS onderdelen. Tevens wordt de corrosiebestendigheid verbeterd. De lijn is o.a. voorzien van meerdere beitsbaden, drie ultrasoon baden en een geïntegreerde cleanroom om tot een optimaal resultaat te komen. De baden hebben binnen afmetingen van 1000x750x450 mm (LxHxB).

U kunt bij ons terecht voor de volgende behandelingen:

  • Beitsen en passiveren van diverse RVS legeringen waaronder austenitisch, ferritisch, martensitische en duplex RVS
  • Reinigen en beitsen / passiveren van titaan en aluminium legeringen
  • Ultrasoon reinigen van uiteenlopende materialen
  • Behandelingen tot 1000x750x450 mm (LxHxB)
  • Reinigen en cleanroom verpakken grade 2 en grade 4

Bij Adruu is de specialistische kennis in huis om onze klanten te voorzien van het juiste advies en de gewenste behandeling. De nieuwe productielijn is voorzien van twee ovens en drie ultrasoon baden om te komen tot producten welke na de behandeling schoon, droog en vlekvrij zijn. Het oppervlak wordt gereinigd, ontdaan van verontreinigingen, oxides en ongewenste metaal insluitingen. Vervolgens wordt er onder gecontroleerde omstandigheden een passiveerlaag aangebracht. Hierna worden de onderdelen nog gespoeld in gedemineraliseerd water en gedroogd. Direct achter de lijn is een cleanroom geplaatst voor maximale efficiency en hoogstaande kwaliteit.

Roestvast staal

Roestvast staal (RVS) is een verzamelnaam voor een aantal legeringen van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Roestvast staal bezit de eigenschap dat een passieve oxidelaag (Cr2O3) wordt gevormd die het materiaal beschermt tegen corrosie. Algemeen geldt dat de corrosiebestendigheid toeneemt met het chroom- en nikkel gehalte. Hoewel de benaming anders doet vermoeden kunnen RVS materialen onder bepaalde omstandigheden wel degelijk oxideren (roesten).

 Waarom Beitsen & Passiveren?

Tijdens het bewerken van roestvast staal, zoals verspanen en lassen, wordt de natuurlijke gevormde passiveerlaag verwijderd. Tot het moment dat de laag weer intact is (dit duurt enkele minuten tot dagen), kunnen corrosieprocessen met het basismateriaal op gang komen. Wanneer zo’n corrosieproces eenmaal gestart is, kan de passiveerlaag lokaal niet worden gevormd en zal de corrosie ongehinderd doorgang vinden. Passivering kan namelijk alleen plaatsvinden op een metallisch blank oppervlak. De vorming van de passiveerlaag kan gehinderd worden door onder andere:

  • vervuiling van het oppervlak door ijzer (ijzercontaminatie), vet en/of vuil
  • deformatie van het oppervlak
  • lasverkleuring
  • de samenstelling van de atmosfeer

Zonder een gesloten passiveerlaag is de corrosiebestendigheid niet optimaal. De verontreinigingen kunnen zelfs corrosie veroorzaken. Zo kunnen ijzerdeeltjes, afkomstig van verwerkingsprocessen, omgeving of gereedschappen, zich in het oppervlak van een RVS-product nestelen. Deze verontreinigingen belemmeren de vorming van de natuurlijke oxidehuid. Wanneer deze deeltjes niet worden verwijderd, ontstaat er een elektrochemische cel die uiteindelijk het deeltje zal oxideren. In veel gevallen leidt dit tot spleetcorrosie of putcorrosie, een vorm van zeer lokale aantasting in de vorm van diepe en nauwe spleten. Om dit te voorkomen dient het oppervlak te worden ontdaan van deze ijzerdeeltjes door middel van een beits/passiveer behandeling.

Onze medewerkers staan graag voor u bereid om u te ondersteunen op het gebied van onze oppervlakte behandelingen. Neemt u contact met hen op voor de mogelijkheden.

beits passiveerlijn

Typ uw zoektermen in. Druk op enter om te zoeken